Susret sa gitarom

Dragi prijatelji, siguran sam da mozete naći gomilu sličnog sadržaja na internetu, ovo je moja priča.
   Sa gitarom sam se sreo tek u devetnaestoj godini i to u vojsci. Jedan saborac mi je pokazao 2, 3 akorda. Gitaru sam imao u rukama par dana a onda su me poslali na mrtvu stražu. Pitao sam se kako da naućim hvatove ako ih ne vežbam a pri ruci nemam instrument. Šetam ja tako obalom Bokokotorskog zaliva i naiđem na letvu , izvadim iz džepa olovku i nacrtam 6 žica i nekoliko pragova. Sledeće dve nedelje sam menjao akorde na  Am, Cdur, Gdur na letvi. Po povratku u kasarnu u Kumboru našao sam u jednoj od radionica gitaru polomljene glave. Pozajmio sam malo najlona za pecanje i razvukao prve tri žice E,H,G i krenuo sam da tražim skale jer nikog nije bilo da mi ih pokaže. E onda je došlo vreme da se krene kući. Desilo se nešto neverovatno na autobuskoj stanici u Herceg Novom. Kraj mene na klupi je sedeo gitarista koji se vračao sa Hercegnovskog festivala Sunćane Skale. Zamolio sam ga da mi pokaže el. gitaru koju je držao u koferu. Nakon tog iskustva sam ćvrsto rešio da kupim gitaru. Moja prva gitara je bila klasična, koštala je 20 maraka (polovna}. Kupio sam nove žice, stavio ih i konačno krenuo da vežbam. U ono vreme nije bilo Youtube-a niti sličnih sadržaja već sam sve skidao po sluhu . Omiljena zabava mi je bila da pesme na televiziji pratim na gitari. Uskoro sam na taj način naučio mnogo novih akorda i shvatio da se svaka pesma može odsvirati iz 12 razlićitih tonaliteta, pa sam ih na taj način i svirao.

   Kasnije sam počeo da sviram skale. Prva koju sam naučio bila je Am skala. Svirao sam je danima naviše i naniže.Ispočetka sporije, pa sve brže pazeći na trzanje odozgo , odozdo. Čak sam je prosviravao na sledeči način, kao kad preskačete stepenike 1,3,2,4,3,6 ton u skali, isto tako naniže Još sam svirao sl. kombinacije tonova u skali 1,2,3,4, 2,3,4,5, 3,4,5,6 i tako dalje. Naniže takođe isto. I tu sam vodio računa o naizmeničnom trzanju odozgo odozdo.





Toliko za sad od mene, ostavljam vas sad da dugo i uporno vežbate. Pozdrav :)


3 коментара:

  1. ja sam pocetnik i naucio sam poprilicno akorda ali ove brojeve ne razumem uopste :) da li bi mogao da ih pojasnis malo :) hvala unapred, pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Brojevi u kruzicima predstavljaju oznaku za prst kojim se pritiska zica. Kaziprst 1, srednji 2, domali 3 i mali prst 4.
    Ovi brojevi u vesi sa improvizacijom na zadatu skalu predstavljaju tonove u skali. 1,2,3,4,5,6,7,8, su u stvari tonovi u ovoj (Am) skali
    A,H(B),C,D,E,F,G,A. Namerno sam pisao brojevima jer ako pomeris skalu za jedan prag dobijas drugu skalu(Bm skalu) a samim tim ova notacija po nazivima tonova ne bi vise vazila.

    ОдговориИзбриши
  3. Ajd da dodam da je ovo prirodna Am skala, a tonovi su isti kao i kod Cdur skale

    ОдговориИзбриши