Autorska prava na Youtube-u

Još jedan snimak, cover , video lekcija i ponovo problem sa kršenjem autorskih prava. Čak više nije bitno da li sam koristio originalan audio zapis autora. Najdrastičniji primer pogrešne odluke Youtube-a da mi ospori pravo na monetizaciju predstavlja e-mail koji sam dobio od Youtube-a u vezi sa cover lekcijom "Ima jedan svijet" grupe Stijene,  U ovoj lekciji nisam koristio originalan audio zapis već sam napravio video svirajući  dve gitarske trake, harmoniju i melodijsku deonicu.... ništa više od tog. U nazivu snimka piše da je cover - obrada. Jbg. izgleda da neko pokušava da zaradi preko leđa nas Jutjubera a ko .... i to ću vam reći. Autorska prava većine izvođača i autora na Balkanu zastupa izvesna firma KVZ Music sa sedištem u Beču. Primer - gospoda iz te firme imaju pravo na objavljivanje snimaka mnogih izvođača i autora sa ovih prostora pa tako zastupaju i  autorska prava pokojnog Šabana Bajramovića a da njegovi naslednici nemaju nikakav dobitak na osnovu tog . Pored mnoštva drugih snimaka osporili su mi pravo da monetizujem svoju obradu Šabanove pesme "Opa cupa" koju sam snimio u edukativne svrhe. Ni to im nije bilo dovoljno pa su naposletku odlučili da ugase i zvuk  .
   Ali,  ima i lepih momenata u celoj ovoj priči. Naime, pisao sam frontmenu benda "Rock ko Fol" , 
Dinku Salihbašiću  u vezi dozvole za snimanje obrada pesama njegovog benda , a on mi je dao blagoslov za pisanje tablatura i akorda , snimanje covera i lekcija.. Čak šta više pohvalio je moj rad. Ovom prilikom želim da mu se zahvalim. I on i ja smo svesni da nećemo zaraditi preterane novce na Youtube-u,  niti da ću mu ja oteti koru hleba iz ruke.

Nasuprot njemu postoje sebični ljudi  u tim kojekakvim firmama koje drže autorska prava a pitanje je na koji način su došli do njih kad sami autori ne dobijaju ni centa od naplaćenih autorskih prava. Šta da se radi sa izvođenjem tuđih pesama na raznoraznim svirkama, svadbama, žurkama , javnim nastupima, koncertima itd ...  mislim do koje granice  smemo ići i gde je tome kraj ?Možda vam ovo liči na žalopojku ali ko god je u ovim vodama zna koliko je neuređeno ovo digitalno područje. Jednostavno sam morao nekom da se poverim a vi mi delujete kao neko ko će me saslušati ali i razumeti.
 Hvala na pažnji i doviđenja.

3 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Audiovizuelna djela poput TV emisija, muzike i online videozapisa, zvučni snimci i kompozicije, pisana djela poput predavanja, članaka, knjiga i kompozicija, vizuelna djela poput slika, plakata i oglasa, videoigre i računarski softver, dramska djela poput drama i mjuzikla podliježu zaštiti autorskih prava, dok ideje, činjenice i procesi ne podliježu zaštiti autorskog prava. >> Dai ly nhac cu yamaha

    ОдговориИзбриши
  3. You Tube preteruje, to je tačno. Ali naplata matrice napravljene od TUĐE kompozicije 10EUR je van pameti. Toliko košta i polovan ceo CD nekog izvođača. To se tako ne radi. Matrica se izmeni onoliko koliko zakon nalaže i takve matrice u svetu koštaju maksimalno 5EUR, sve preko toga je dobrovoljno i smatra se donacijom. tablature podležu zakonima takođe. Svaka čast za trud ali preteruješ. Informiši se kako to rade svetski jutjuberi.

    ОдговориИзбриши