Copyright strike

Dobili ste copyright strike. Šta vam je činiti u ovom slučaju. Na prvom mestu napravili ste grešku jer ste koristili tuđ audio ili video materijal u svom snimku, obradili ga ili ste reuploadovali  nedozvoljen sadržaj.  U svakom od navedenih slučajeva Youtube dozvoljava nosiocu autorskih prava ili da vam uzme  pola novca ili celu sumu od monetizacije  ili da blokira video u nekim zemljama  ili da vam obriše snimak ili  da obriše snimak uz dodatnu kaznu , tj. davanje copyright strike-a.

Po novim pravilima YT, kazna traje 3 meseca u odnosu na ranijih 6 meseci . Novina je da postoji mogućnost kontratužbe. Pri tom dajete lične podatke prilikom pisanja iste i možete završiti na sudu ako nocilac autorskih prava  bude želeo da pokrene sudski proces protiv vas.  Ako ste , kao u mom slučaju, napravili dodatnu vrednost na originalan audio materijal, tj. video namenili edukaciji ili  napravili svoju obradu ne koristeći originalan audio zapis onda možete slobodno krenuti u kontratužbu jer naše sudstvo još uvek ne poznaje teren autorskih prava na Youtube-u. 

Na slici možete  videti kako izgleda notifikacija o copyraght strike-u. Tu dobijate informaciju koji snimak je uklonjen, ko ga je uklonio kao i  datum do kog traje kazna. U donjem desnom uglu se nalazi i link za kontratužbu.Prvi korak u kontratužbi se vrši klikom na link u donjem desnom uglu SUBMIT COUNTER NOTIFICATION


Otvara se upozorenje da ulazite u pravni proces.
Kliknete na CONTINUE WITH COUNTER-NOTIFICATION


U ovom polju pišete izjavu odnosno razlog kontratužbe. Sam tekst je manje bitan tako da možete napisati proizvoljno svoje razloge zbog kojih treba da vam se vrati snimak.Zatim unosite svoje lične podateke, čekirate ponuđena polja i proces kontratužbe zvanično i konačno pokrećete klikom na SUBMIT COUNTER NOTIFICATIOn.
Na kraju dobijate obaveštenje od Youtube-a da ste u šli u proces  obaranja tužbe koji će trajati 14 radnih dana. To je rok za stranu koja vam je uklonila video, da pokrene pravni proces protiv vas pred nadležnim sudom i da nakon pokretanja tužbe dostavi Youtube-u dokaz da ste tuženi. U tom slučaju idete na sud a video ostaje blokiran. Ukoliko vas ne tuže i ne dostave dokaz , Youtube vam vraća snimak i uklanja copyright strike.

Нема коментара:

Постави коментар